Att jobba som hästskötare

En tanke som slog mig för ett tag sedan är att det verkar vara svårt att hitta bra hästskötare som vill arbeta som just det. Hästskötare.
Under större delen av mitt liv så har jag på ett eller annat sätt arbetat inom häst. Antigen heltid eller som extra jobb.
I dag känns det som att dem som vill arbeta inom häst är mer intresserade av att rida själva än att serva den man arbetar för.
Jag kan ärligt erkänna att arbeta inom häst är bland det tuffaste du kan göra, inte bara fysiskt utan även psykiskt. Det är tidiga mornar och sena kvällar, ofta mer än 4 dagar i rad. Man går upp tidigt inför tävling och kommer hem sent. Man packar hundratals höpåsar, mockar, släpper in/ut från hagen, fixar vatten, fodrar, lagar staket, jagar hästar som rymmer. Allt detta gör man oavsett om det är 25 plus och sol eller 25 minus och snöstorm. Det är tungt och slitsamt, och man känner ibland för att bryta ihop och bara skita i allt.
Jag vet, för jag har själv varit där! Jag har jagat hästar 22.00 på kvällen mitt i vintern. Jag har promenerat med kolikhäst en gång i timmen under en hel natt, bara för att gå upp kl 07 och jobba på som vanligt. Jag har gått upp kl 04.00 bara för att hinna fixa i stallet innan man åker på meeting.
Och även om jag vissa stunder hatade det! Så älskade jag varje minut av det! Jag hade inga problem med att vara i stallet till 22 bara för att putsa och förbereda inför tävling. När jag hade stallet själv brukade jag fodra alla hästar, sätta mig på en höpåse och äta min frukostmacka medans hästarna åt sin frukost, för att sedan släppa ut alla, gå in i stallet koppla på Spotify eller radion och mocka och fixa allt i stallet. Jag tyckte det var kul!
Nu låter det säkert att jag har haft det väldigt slappt på de ställen jag har varit på. Men jag har alltid varit på sådana ställen där det inte går att slappa. Därimot har jag alltid varit väldigt effektiv av mig. Jag kan planera och struktuera upp min dag i minsta detalj och jag vet precis hur jag vill ha allt gjort. Detta har gjort att när det har varit praktikanter på plats så har jag nog setts som väldigt bossig och dryg. Men det är för att jag vet hur allt ska göras, på vilken tid samt vilken resultat det ska vara när man är klar.
 
Att arbeta inom kräver att man som person brinner för att serva andra. Inte bara din arbetsgivare utan även hästarna. Du måste tycka det är kul att gå upp tidigt och förbereda inför tävling, du blir glad när hästen du har hjälpt till att rida in gör sin första start och går nolla. Du tycker det är roligt att se alla framsteg "dina" hästar gör, men du tycker även det är kul att se stallet vara i tip top skick.
 
När jag var ung drömde jag om att arbeta i stall, och jag uppnådde denna dröm. Jag har arbetat inom häst. Och fasen va bra jag va på det! Att jag har valt att inte arbeta med det på heltid är något jag ibland ångrar. Just nu hjälper jag till ibland i stall som jag trivs som fisken i vattnet. Där finns det hästar som jag hjälpte till med att rida in som nu gör sin första tävlings säsong. Det finns hästar som jag har följt från 1/110 som nu ska gå 130.
Minns en tävling. Vi hade med 5 hästar, två ryttare och jag. Jag blev stämplad 5 gånger på samma fot (av två olika hästar), jag käkade "lunch" vid 17.00. Men!! När jag stod och kolla när "mina" hästar reds så blev jag glad! JAG har varit med och gjort att hästarna går bra på tävling. Det handlar inte om att jag rider eller tävlar dem. Jag sköter därimot allt runt om. Jag ser till att dem får rätt foder, boxen mockad, är rena och snygga och hjälper till på träningen.
Jag blir glad att se att det går bra för dem!
 
Om du vill arbeta inom häst så måste du vara helt säker på att du tycker om att serva, slita och se resultat!
 
Jag kommer aldrig att komma ifrån hästarna. Det är inte en hobby, det är en livsstil! Och jag älskar varje slitsam, skitig och underbar minut av det!
 
På bilden är det jag och Lucas. Här har vi precis kommit två i en LB:3.
 

nattasliv.blogg.se

Mitt namn är Nathalie. Här får ni läsa mina tankar och åsikter om livet och allt som hör till. Ärlig och ibland lite lätt flummig. Jag är en väldigt analyserande person som tänker för mycket.

RSS 2.0